4 triki jak sprawdzić czy jajko jest świeże! A ile gotować jajka na twardo? Sprawdzone PORADY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

4 triki jak sprawdzić czy jajko jest świeże! A ile gotować jajka na twardo? Sprawdzone PORADY

4 triki jak sprawdzić czy jajko jest świeże! A ile gotować jajka na twardo? Sprawdzone PORADY

Autor zdjęcia/źródło: Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?, Pixabay

Nie wiesz, jak sprawdzić czy jajko jest świeże? A ile czasu potrzebuje jajko, by je ugotować na twardo? Mamy sprawdzone porady i ciekawe triki na świeżość jaj!

Niby prosta sprawa - ugotować jajko. Żaden problem: bierzemy garnek, wodę i wrzucamy jajko. No tak, ale ile czasu gotować jajko na twardo? 5 minut? A może 7 minut? A przede wszystkim, jak sprawdzić czy jajko jest świeże i nadaje się do jedzenia? Zebraliśmy dla Was sprawdzone sposoby i porady!

Chcąc Wam oszczędzić zakłopotania, przypominamy o najważniejszych zasadach w kuchni {#lang_emotions_smile}

Na początek pamiętajmy, żeby zawsze przed użyciem jajka dokładnie umyć w ciepłej wodzie, niezależnie od tego czy gotujemy jajka na twardo, robimy jajecznicę czy potrzebujemy użyć jajka do jakiejś potrawy.

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? - 4 sposoby

  1. Pierwszy sposób jak sprawdzić, czy jajko jest świeże, to podstawowy test wody. Do miseczki wystarczy nalać zimnej wody, na tyle, by jajko się zanurzyło i włożyć jajko. Jeśli będzie dotykało dna, znaczy, że jest świeże. Jeśli będzie się unosiło na powierzchni wody, lepiej je wyrzucić, oznacza to bowiem, że jajko nie jest świeże i dostało się do niego już sporo powietrza, które powoduje, że jajko wypływa. Czym jajko starsze tym powietrza w nim więcej.
  2. Świeżość surowego jajka można sprawdzić także potrząsając nim. Jeśli nic nie słychać - jajko jest świeże. Jeśli słychać chlupotanie lepiej wyrzucić, takie jajko nie jest świeże.
  3. Wygląd i zapach. Po rozbiciu jajka zawsze należy je wąchać. Zapewniam Was, od razu wyczujecie jeśli będzie nieświeże, bo śmierdzi strasznie.  Można również poznać świeżość jajka po rozbiciu. Ładne, skupione i przezroczyste białko oznacza świeże jajko, białko mętne o mlecznej barwie nie wróży niczego dobrego.
  4. A jak sprawdzić czy jajko jest świeże, gdy jesteśmy w gościach lub na przyjęciu? Możemy się przekonać o świeżości jajek, ale tych ugotowanych na twardo. Jajka świeże trudno się obierają, więc jajko może być nieco nierówne. Nie wygląda to jakoś pięknie, ale przynajmniej możemy bezpiecznie takie jajka zjeść.

Ile gotować jajka na twardo?

Słyszałam kiedyś wypowiedź pewnego naukowca, który twierdził, że długość gotowania jajka na twardo zależy od wielu czynników np.: od pogody, od ciśnienia powietrza, od miejsca, w którym mieszkamy czy od wielkości jajka. Ile więc gotować jajka na twardo? Pamiętajmy, że czas gotowania jajek liczy się do momentu zagotowania wody. Jajka na twardo najlepiej gotować przez 8 minut. Po ugotowaniu należy wylać wodę gorącą i zalać jajka zimną wodą. Jeśli jajka są wyjątkowo duże można czas gotowania wydłużyć do 10 minut. Powyżej tego czasu może pojawić się między żółtkiem a białkiem zielona otoczka.

To ile gotować jajka na miękko?

Najważniejsza jest wielkość jajka. Jajka na miękko wkładamy do gotującej się wody. Jajka przed zanurzeniem we wrzątku należy wcześniej wyjąć z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Żeby wyszło nam płynne żółtko i ścięte białko jajka średniej wielkości należy gotować przez 5 minut. Małe jajka 4 minuty, a jajka duże 6 minut. Jajka na miękko także należy schładzać w zimnej wodzie, ale nie do całkowitego ostudzenia oczywiście.

 

ZOBACZ TAKŻE:

Śniadanie wielkanocne - TOP 5 przepisów z jajkiem w roli głównej!>>

Jak zrobić najpiękniejsze pisanki wielkanocne? ZDJĘCIA>>